След като колежките от моята стая пощуряха по френска селска торта (тя се оказа като че ли руска, поне така пишеше на няколко места), която се предлагаше в кафенето, реших да се поразровя из интернет за рецепта, за да я направя.
В крайна сметка се спрях на варианта от тук.
Продукти :
адаптирано от zajenata.bg
650 гр бяло брашно
350 гр захар
90 гр мед
70 гр масло
3 бр. яйца
2 ч.л. сода бикарбонат
600 мл течна животинска сметана
500 гр заквасена сметана
ванилия
сладко от вишни
Начин на приготвяне :
В тенджерка се слагат яйцата, медът, 1 ч. чаша захар и маслото. Слагаме сместа на водна баня и при постоянно бъркане трябва да се достигне до 2-3 пъти увеличение на обема. След това се добавят содата и брашното и оттегляме от котлона. Получава се твърдо тесто. Оставяме го на хладно за около 30 мин., но не и в хладилника. От тестото разточваме 5-6 тънки кори, надупчват се плътно с вилица и се изпичат до златисто.
За крема процедираме по следния начин : течната сметана се разбива със захарта и ванилията. Отделно се разбива и заквасената сметана. Тогава се обединяват и за кратко време се оставя в хладилника.
След изстиването на блатовете се пристъпва към сглобяване. На първия слой се слага по-голямо количество крем. Следва отново блат, после крем и така до край, като на 2 от блатовете сложих вишни от сладко. За да се получи равномерно от всички страни и височина използвах ринг за торта. Оставя се да стегне леко. След това тортата трябва да се измаже от всички страни. С трохи от блата и смлени орехи се посипва готовият сладкиш, който е добре да престои поне една нощ в хладилника, за да попие добре кремът.
Аз отдавна съм луднала по тази торта. А сега не мога да си затворя устата от лакомия като я гледам….
Не спиш ли нощем та пишеш такива изкусителни неща, да не питам пък кога ги правиш 🙂
Който боледува, най-накрая намери време да си напише публикациите :). А иначе нали ме знаеш, че не ми пречи и по нощите да правя нещо, което ми е влязло в главата. Луда глава …
И аз се нереждам към „лудналите“ по това торте. Великолепно! Аз съм русофилче хаха, та ползвам другото наименование на тортето, но както и да го наречем, все е много вкусно.
Твоето е наистина чудесно!
То аз не че не съм русофилче, ами съм си наполовинка русначе, но след много чуденка реших да оставя това наименование :). Благодаря за милия коментар! :))
Това е нещо, което напук на жегата ми се хапва много! 🙂
Дерзай! Няма да съжаляваш! 🙂